Gå till innehåll
Kalix Skidklubb
Kalix Skidklubb

Träning

En bild

Träningsriktlinjer för Kalix Skidklubb

 


TRÄNINGSGRUPPER 2023-24


De aktiva ungdomarna är under innevarande säsong indelade i följande träningsgrupper med en huvudansvarig tränare för varje grupp:

Grön grupp: Ålder 0-9 år, Tränare: Lisa Häggström 076-840 39 78

Röd grupp: Ålder 10-12 år, Tränare: Katarina Granljung 070-322 98 30 och Johan Björkman 070-559 03 87

Blå grupp: Ålder 13-16, Tränare: Mikael Larsson 070-663 80 95

Svart grupp: Juniorer och Seniorer Tränare: Mattias Johnselius 076-145 72 83,

Huvudansvar träningsgrupper: Sportchef Lars Lundkvist 070-377 60 52

Kommunikation mellan tränare - föräldrar och aktiva
I KSK använder vi oss av "WhatsApp" finns att ladda ner gratis till din telefon på ex.vis Google Play eller App Store, därefter ansluter du dig till någon av grupperna grön-svart, inbjudningslänk (QR kod) finns anslaget i klubbstugan.

 

TRÄNINGSTIDER – i klubbens regi

Barmarksperioden (uppstart i september månad)

Grön grupp tränar med fokus rörelseglädje och leker tisdagar 18:00.

Röd grupp tränar tisdagar 18:00 och torsdagar 18:00, varierat med träning med och utan stavar.

Blå grupp tränar tisdagar 18:00 och torsdagar 18:00, varierat mellan rullskidor och löpning, äldre erbjuds dessutom viss träning under sommaruppehåll.

Svart grupp tisdagar 18:00 och torsdagar 18:00 enskild och gemensamt elitinriktad träning.

Snöperioden

Grön grupp tränar tisdagar kl.18:00

Röd grupp tränar tisdagar kl.18:00 klassisk teknik, och torsdagar kl.18:00 skate teknik.

Blå grupp tränar tisdagar kl.18:00 klassisk teknik, och torsdagar kl.18:00 skate teknik.

Svart grupp tisdagar 18:00 och torsdagar 18:00 enskild och gemensamt elitinriktad träning.

BARN SKIDSKOLA

Startar preliminärt under januari månad, håll utkik efter annons i Kalix lokala annonsblad, I första hand kommer vi att åka klassisk teknik: Ansvarig: Lisa Häggström 076-840 39 78

Om ni föräldrar har möjlighet att vara med på eller utan skidor så ser vi gärna att ni är med för att kunna stötta ert barn i början och avlasta ansvarig tränare.

NYBÖRJARE – i övriga träningsgrupper

Utöver de yngsta nybörjarna som med fördel startar med Barn Skidskolan enligt ovan, så är naturligtvis även äldre barn välkommna att börja träna längdskidor.

Rekomendationen är att barnen har någorlunda skidvana och har ni som föräldrar möjlighet att vara med på skidor så ser vi gärna att ni är med för att kunna stötta ert barn i början tills hon eller han blir varm i kläderna och kommer in i gruppen.

Längdskidor handlar mycket om teknik och träning så det kan vara bra att vara förberedd på att det till en början kan kännas övermäktigt att hinna med barnen som tränat flera säsonger, men med rätt inställning och lite tjurighet så lutar nybörjarens utvecklingskurva brant uppåt och efter en tid så kommer glappet ha minskat betydligt.

Kontakta respektive tränare för mer information.

TRÄNING – syfte och mål

Grön grupp:
Lek, rörelseglädje och aktiviteter med målsättning att i första hand utveckla individens intresseför skidsporten samt grundläggande skidteknik. Aktiviteter på snö med huvudsyfte att stimulera åkglädje och koordination.

Röd grupp:
Träning/lek med målsättning att i första hand utveckla individens skidteknik på ett varierat och lekfullt sätt. Förbereda ungdomarna på kommande, mer krävande, klassiska träningsformer på ett intresseväckande sätt.

Blå grupp:
Träning med målsättning att i första hand utveckla individens skidteknik, styrka och spänst på ett varierat lekfullt och inte alltid direkt grennära sätt. Förbereda de äldre ungdomarna i gruppen för mer elitinriktad träning/tävling på skidgymnasier eller liknande.Grennära ”klassiska” träningsmetoder men även inslag av övrig träning, ex. simning, friidrott, cykel m.m. Förbereda och utbilda ungdomarna att bli sina egna tränare.

Svart grupp:
Elitinriktad träning med målsättning att i första hand utveckla individens fysiska förmåga, syreupptagning, styrka/spänst och skidteknik. Grennära ”klassiska” träningsmetoder i huvudsak. Förbereda och utbilda de aktiva till att bli sina egna tränare.

TRÄNINGSLÄGER – i klubbens regi (preliminärt)

Klubben har som målsättning att ha ett höstläger barmark och ett läger på snö så tidigt som möjligt för i första hand de äldre grupperna.

Snöläger/Träningsläger varierar, (målsättningen är att kunna erbjuda röd, blå och svartgrupp tidigt träningsläger), barn och föräldrar i grön grupp är också välkomna men ingen ledarleddträning sker för dem.

Beträffande lägerverksamhet i stort prioriteras de äldre aktiva ungdomarna i första hand eftersom behovet av träningsläger generellt sett ökar med åldern.

TRÄNINGS FILOSOFI

· Bedriva träning/aktiviteter i syfte att förmå ungdomar till ett långsiktigt och bestående intresse för längdskidåkning.

· Sträva efter att på ett professionellt sätt kunna erbjuda ”rätt” träning åt alla genom ett i möjligaste mån individanpassat träning/aktivitetsinnehåll

· Minimera förtida utslagning p g a felaktig träning, exempelvis tung intervallträning innan hjärta/lungor överhuvudtaget rent fysiologiskt kan tillgodogöra sig den sortens träning.

· Förmå ALLA i respektive träningsgrupp till utveckling, idrottsligt och socialt, oavsett individuell utgångspunkt.

· Bedriva och erbjuda utbildning och fortbildning för tränare/föräldrar i klubben, internt och externt.

· Bedriva skidskoleverksamhet varje vinter i mån av tränarkapacitet för att säkerställa nyrekrytering till klubben.

· Entusiasmera och uppmuntra till grennära tävlings – och träningsformer under sommartid, ex. terränglöpning och orientering.

// TRÄNARNA I KSK


Publicerad: 2022-12-29

Senast uppdaterad: 2023-09-21

Författare: Roger Niemi

Sponsorer

Kalix Skidklubb
Bildad 1979-01-01

Besöksadress
Syrenstigen 12, 952 41 Kalix

Postadress
Kalix Skidklubb, Box 38, 952 21 Kalix

Kontakta oss

Mail: kalixsk@gmail.com

Övrigt

Förenings nr: 2463-34
Organisations nr: 898200-4692
BankGiro nr: 5785-5645
Swish: 123 274 14 29